onsdag 14 september 2011

Lagom träning?

Hur mycket är lagom träning? Vi har ju ett ganska omfattande träningsschema med teknik, uthållighet, projektpass, styrka samt kondition inplanerat. Räknar man ihop tiden som varje pass ungefär tar så landar man på c:a 12 h träning i veckan; något mindre under viloveckorna.

Antal pass i veckan då? Vi utgår ifrån fyra träningstillfällen, där ett projektpass kan kombineras med ex. vis kondition ena dagen för ett varierat pass. Nästa gång är det styrka och uthållighet osv.

Men kan/bör man sprida sin träning mer? Fem pass per vecka där ett pass är strikt konditionsbaserat? Eller fem pass med lite klättring varje gång? Vilka dagar bör man vila? Enkelt räknat kan man säga att om man vill undvika tre träningsdagar i rad så måste man har tre vilodagar under en kalendervecka, alternativt köra löpande veckor och då blir det (minst) sju vilodagar under en 3-veckorsperiod, eller 2.33 vilodagar per vecka.

De två hårdaste typerna av pass, klättermässigt, är som jag ser det projektpassen samt de hårdare uthållighetpassen (som vi kallar uppbyggnad). Sådana bör köras helt utan annan träning före/efter, med undantag för kondition. Teknik och uthållighet får ses som något snällare för kroppen, och kan kombineras med styrka/kondition. Före ett projektpass bör man ha en vilodag eller en dag med lättare träning om man inte vill vara för utsliten när man ska projekta sin led. Detsamma gäller uppbyggnad fast då bör vilan komma dagen efter.

Om vi då tänker oss att vi tränar klättring tisdag, torsdag, lördag och söndag, så bör ett projektpass ligga tis, tors eller lör, uppbyggnad bör ligga tis eller tors (eller sön om inte projektpasset ligger på lör). Teknik och uthållighet kan placeras mer fritt efter det. Därefter kommer styrka och kondition. Skall dessa då läggas samma dagar som klätterdagarna vilket ger längre pass men samtidigt helvila fler dar i veckan, eller ska man sprida ut passen över fler dagar? Klätterträningsgurun Eric Hörst förespråkar det senare där han sätter upp ett program med en dedikerad vilodag, fyra klätterdagar och två dagar med kondition&styrka.

I Utvecklas 2011 kör vi alltså fyra träningsdagar där styrka och kondition ingår. Mängden träning blir densamma, antalet vilodagar olika. För min del känns det bra med detta upplägg, men det finns möjlighet att testa andra upplägg också, allt efter vad som passar bäst med resten av "livet". Hur ser era träningsupplägg ut?

1 kommentar:

emil.rehnberg sa...

Kul inlägg!

Personligen ser jag inte varför man behöver en dedikerad vilodag. Anledningen till att man inte klättrar varje dag är väl för återuppbyggandet av leder osv. Så de dagar man inte klättrar så kan man väl springa för öka konditionen och tappa överflödig vikt.

Så tänker jag för stunden iaf :)
Själv klättrar jag 5 dagar i följd och springer 2. Klättringen följer dagsformen lite, känner jag mig trött i fingrar/leder så kör jag lätt och mycket. Känner jag mig stark i desamma så blir det press på hårdare leder.