torsdag 15 december 2011

Klättring och styrka del 2

I förra inlägget svamlade jag lite övergripande om olika typer av klätterträning som vi kört med under året. Insåg nu att jag dessutom gick igenom uthållighetsträning ganska väl. Det handlar i princip om att konstant röra sig på väggen under en längre tid utan vila.

Uthållighet kan kanske tyckas svårmotiverat som träningsmetod om man bara vill sportklättra enkla replängder. Visst, det stämmer säkert till viss del, men jag tror ändå det är bra som komplement till styrkeuthållighet och max styrka. Det ger inte lika hög belastning på lederna och det bygger upp mjölksyratåligheten. Säg att man på en svårare led hittar en bra vila, ens förmåga att återhämta sig kommer då att bero på hur fort man kan få bort mjölksyra från armarna och fylla på med syre och det tränar man upp när man uthållighetstränar. Dessutom kan man kombinera uthållighet med olika typer av teknikövningar. Testa att baka in följande övningar i dina pass:
  1. För varje handförflyttning, stanna till med handen du ska flytta i 5 sekunder och häng med bara andra handen. Tricket är att innan varje rörelse hitta balans i kroppen så att när du släpper ska du inte röra dig överhuvudtaget utan vara helt i jämvikt.
  2. Klättra hela leden (lätt överhängande!) genom att flagga med benen för balans. Ska du förflytta höger hand, stå på bara vänster fot på ett steg nånstans lite till vänster om kroppen. Då måste du flagga höger ben för att undvika att svängas ut från väggen. Vid låga fotplaceringar kan du flagga framför benet du står på, vid höga fotplaceringar flaggar du bakom benet och då måste man hålla höften parallell med väggen.
  3. Gör snabba förflyttningar men bromsa in precis innan nästa grepp/steg och gör placeringarna mjuka och exakta.
  4. Klättra snabbt
  5. Sätt på ögonbindel och klättra utan att titta, kräver viss planering av leden dock. Kan vara bra att göra om du redan kört ett uthållighetsset på leden och kan den bra.
  6. Ta med ett rep, knyt in dig i det också och öva på att klippa alla slingor på väg upp, dvs öva på lead utan att behöva tänka på det mentala, du är fortfarande inknuten i topprepet. Detta skall dock inte ersätta ledklättring!
  7. Kör dynos hela vägen upp
  8. Klättra med bara en hand eller en fot
  9. Använd bara struktur för fötterna
  10. Släpp fötterna i varje förflyttning. Funkar bäst på överhängande vägg.

Var fokuserad på detta när du kör passet, försök att tänka igenom varje förflyttning, ta bort fokus från att det bränner i armarna och håll uppmärksamheten på tekniken så länge du kan.

Det var lite förslag på övningar, var kreativ och kom på egna alternativ också!

Nästa inlägg blir om power endurance, både klätterövningar och styrkeövningar!

Inga kommentarer: