söndag 18 december 2011

Fotteknik

Turen har nu kommit till fötterna i min lilla teknik-tips-serie för nybörjare. Det mest grundläggande är ju att faktiskt stå på tårna. Känns ganska självklart eftersom skorna är byggda som de är, men jag klev gärna med fötterna på sidan från början för att kunna stå lite längre in på foten om det var möjligt.


Fördelen med att stå på tårna är att du lätt kan vrida foten åt höger eller vänster, beroende åt vilket håll du  sedan ska gå åt. 


Fotplaceringen är även viktig när du ska vila på väggen. Försök att placera fötterna i så jämn höjd som möjligt och så långt ner som bekvämt. Tricket är att stå ganska utsträckt (utan att överdriva) för att ge maximal avlastning åt armen man hänger i medan den andra vilar/skakas ur.


När det gäller fot-matchning, försök planera i förväg så att du placerar första foten så att det finns en naturlig plats för nästa fot vid sidan av den första på steget. Alternativt kan man kliva på den första foten och sedan dra ut den underifrån så att fot nummer två landar på greppet. Undvik helst onödiga hopp som frestar på armarna.

Och glöm inte att TITTA på foten när du placerar den på ett steg. Är själv duktig på att slarva och flytta blicken uppåt precis innan foten landar på steget. Resultatet blir ofta en något avig placering som måste korrigeras (ex genom dubbeldippar, då man kliver om lite på varje steg), sådana onödigheter kan undvikas med en gnutta mer koncentration och noggrannhet.


Inga kommentarer: