torsdag 31 mars 2011
Row, row, row your boat
Under 40 minuter i roddmaskinen borde jag hunnit tänka en hel del. Trots det satt jag som en lobotomerad och bara stirrade på det digitala räkneverket som långsamt tickade ner. Sekund för sekund. Emellanåt bytte jag grepp för att få lite variation. Så mycket mer hände inte. För att liva upp det hela körde jag även en omgång styrketräning. Ibland handlar det väl bara om att genomföra passet.
onsdag 30 mars 2011
Intervaller och åter intervaller
Tog det ändå lite lugnt och körde ingen styrketräning och ingen konditionsträning. Det blev "bara" ett intervall-pass på väggen. På schemat stod den varianten där man klättrar upp och ner på väggen utan att stanna eller vila i totalt 6-8 längder, sedan får man vila lite innan man går på nya längder. Övningen fullkomligt bränner sönder underarmarna och när jag landar på golvet efter en avslutad runda känns musklerna stumma som trästockar.
Med tanke på att jag hållit mig borta från väggen så länge tyckte jag ändå att det gick rätt bra. Kanske börjar en gnutta teknik att sätta sig och hjälper till att underlätta övningen.
Hade inte ens så mycket träningsvärk idag. Det var tur eftersom passet jag och Anders skulle ha tillsammans med Robban föll bort (pga av liten miss i kommunikationen mellan tränare och adepter vilket slutade med att jag och Anders väntade på K2 och Robban var i Solna och undrade var vi höll hus) och ersattes av en ny omgång intervaller. Dagens pass kördes på leder som låg nära eller strax över vår maxgräns och som avverkades i sjok om 4 där enda vilan var nedfirningen. Jag gillar inte alls den här typen av intervaller där jag i stort sett kan falla när som helst. Gillar ju som bekant inte tanken på att falla och det gör mig på dåligt humör att klättra sådana leder. Tur att Anders var positiv för oss båda.
tisdag 29 mars 2011
Uppbyggnad
Så vi beslöt oss för att köra vårt första uppbyggnadspass och dessutom vårt första pass tillsammans. Johannas första led var en 6a som hon körde 4 gånger till topp/fall utan vila. Det gick riktigt bra tyckte jag som stod på marken och säkrade. Min första var en ganska krimpig 6b som gick åt skogen teknikmässigt och jag kände mig svag och pumpad efteråt.
Johanna kämpade vidare med nästa led, en "reachy" 6a, vilket visade sig vara typiskt dåligt om man vill nöta led som vi gjorde nu. Jag hittade en svagt överhängande 6b och studsade upp mer eller mindre, gick skitbra och pumpen gjorde sig knappt påmind. Överhängande leder är helt klart bäst för mig om jag vill träna på att hålla tekniken. Johannas sista var solid även om den var lite lägre graderad än tidigare leder. Jag avslutade med en till överhängande rutt som gick helt ok.
Axeln då? Jo fasen den höll faktiskt, peppar peppar! Lite öm hemma nu men inget som känns allvarligt. Det håller kanske på att släppa. Ska till Ortopeden på torsdag, efter det får vi se!
söndag 27 mars 2011
¡A muerte!
Men så finns det legender också. De där som lyckas ta sin sport till en helt ny nivå, som omdefinierar vad man tidigare trodde var möjligt. Fotbollen har Pelé, ishockeyn har Gretzky, stavhoppet har Bubka, tennisen har Federer och boxningen har Ali. Sportklättringen har Sharma.
Som relativt ny klättrare har jag ju liksom i efterhand fått rekonstruera upplevelsen av sportklättringens och Sharmas utveckling via filmer, artiklar och personliga anekdoter, vilket ger kanske ett lite annorlunda perspektiv jämfört med alla gamla gamar som har hållit på så pass länge att de minns hur det var innan 9a+ ens fanns på kartan. Jag vet helt enkelt inte hur folk såg på klättring innan Sharmas tid, vad som ansågs vara en fantastisk send eller vad som var värt en notis i Bergsport.
Allt detta slog mig under bildspelet som Chris körde efter att han mer eller mindre traskat upp för en 8b on sight. "Det var jobbigt i början men sen när jag kom till taket blev greppen lite större så då var det inga problem efter det" sammanfattar Sharma lakoniskt leden när vi får en chans att snacka med honom. Det var nog första gången i mitt liv som jag köat för att träffa en kändis, men det var det värt, det kändes som att man var i rätt sällskap för sånt nörderi.
På tal om nörderi steg (eller sjönk beroende på hur man ser det) jag några grader när jag råkade citera ett klipp från filmen King Lines som Chris körde under presentationen, jag föregick liksom monologen i filmen och blev naturligtvis retad av Johanna och hennes man Staffan. Nämnde jag att jag är lite lätt fanatisk av mig???
För att relatera allt detta till det vi håller på med här skulle jag vilja säga att Chris Sharmas besök här var en klockren inspirationsboost för mig, inte minst nu när jag går och hänger läpp för att jag är skadad. Han har en så pass skön inställning till klättring och till livet i allmänhet att man inte kan undgå att ryckas med i hans entusiasm. Jag hoppas verkligen jag får chansen att se honom "in action" igen nån gång!
Nu ska jag bara bli frisk sen är det "till döden" som gäller!
lördag 26 mars 2011
All the best!
fredag 25 mars 2011
Blod utan "plopp"
torsdag 24 mars 2011
Träningen - the low down... kind of
Under tiden som det får läka tänkte jag skriva några rader om själva träningsupplägget. Jag har tittat runt lite på diverse klätterbloggar och det är kul att se att det snackas lite om Utvecklas 2011 och en kommentar jag har sett på mer än ett ställe är att vi skriver lite för lite om hur träningen faktiskt ser ut och är upplagd. Dels beror detta på att vi naturligtvis inte kan avslöja i detalj hur man ska lägga upp klätterträningen då det är ett program utvecklat av Klättercentret med ett stort mått av tid (och därmed pengar) bakom, samtidigt som vi såklart vill göra vårt bästa för att ge folk inspiration till att utveckla sin egen klättring och visa hur seriöst och genomtänkt det här egentligen är. Så jag ger en liten översikt i alla fall så ni får ett hum om vad det handlar om.
Träningsprogrammet
Man kan säga att en träningsvecka är uppbyggd kring fyra träningstillfällen som innehåller olika moment. Dessa moment kan utföras lite närsom och det behöver inte ens vara under just 4 pass utan det beror lite på oss själva, hur våra veckor ser ut i övrigt osv.
De olika momenten är: Styrka, Kondition, Teknik, Uthållighet, Uppbyggnad och Maxstyrka. Styrka och kondition är ganska självförklarande och har inga klättringsövningar i sig utan spenderas helt och hållet på gymmet/cykeln/i löpskorna. Det finns dessutom flera olika styrkepass beskrivna, ett kanske fokuserar på armar och axlar, ett annat på ben och rygg osv. Likaså varieras konditionsträningen mellan cykling, löpning, rodd etc, och dessutom mellan ihållande och intervallträning.
Teknikträning, utan krav på att följa rätt färg med fotstegen utan istället ska man träna på att hitta rätt balans så att varje förflyttning med fötterna kan göras kontrollerat utan att man flaggar ut från väggen eller tippar åt sidan. Nästa steg är att pusha tempot och försöka göra samma sak fortare. För att känna att man har balans så "hovrar" man med foten i några sekunder ovanför varje steg innan man sätter ner foten och förflyttar tyngden. Bara om man kan hänga kontrollerat och någorlunda oansträngt har man gjort rätt.
Resten är klättringsmoment med olika fokus. Teknikpassen haglar ju såklart tätt nu i början för att det är viktigt att vi lär oss rätt grundtekniker och att de nöts in såpass att vi till slut klättrar "rätt" med automatik. Uthållighet går enkelt att kombinera med teknikträning och här är ju fokus dels att klättra ihållande under en viss tid eller längd utan vila överhuvudtaget, dels skall korrekt teknik beaktas så långt det går (en mental aspekt är insikten att man tappar tekniken när man blir trött, en annan är att lära hjärnan att tänka "ett grepp till" hela tiden). Uthållighet tränas på grader som ligger under ens maxnivå. Uppbyggnadsträning är ganska lik uthålligheten men på lite tuffare väggar och med lite annat tempo. Maxstyrka har vi faktiskt inte gått in på i detalj än så jag vet inte hur de momenten kommer att se ut.
Vid sidan av detta så kommer vi att jobba med mentala aspekter också. Allt ifrån bearbetning av rädsla till hur man hanterar motgångar, vikten av att dokumentera och följa upp träningen, att ställa frågor till sig själv om hur ett pass gick och varför det gick som det gick. Tanken är också att vi kommer att få projekt att jobba med, dvs en led som ligger över vår nuvarande förmåga och som vi jobbar under en längre tid med att klara av.
En typisk vecka kan således bestå av exempelvis två styrkemoment, två konditionsmoment, ett teknikmoment, två uthållighetsmoment och ett uppbyggnadmoment, fördelat på 4 träningstillfällen. Kör man styrka samma träningstillfälle som man kör ett tungt uthållighetsmoment kan det exempelvis vara smart att köra ett styrkepass som fokuserar på underkroppen osv.
Jag inser när jag skriver om pass, moment, träningstillfällen osv att det låter ganska invecklat men det är lättare att förstå om man ser själva schemat än att berätta om det.
Så ser det ut översiktligt, vad det lider kommer vi att gå in på lite mer detaljer i de olika momenten gissar jag. Just nu är vi fortfarande rätt gröna på det här och jag personligen har fullt sjå med att bli bekväm med bloggandet i sig så jag förstår om inläggen känns lite spretiga och planlösa. Precis som klättringen är det här något man också måste lära sig.
onsdag 23 mars 2011
Mer än vad jag kan tugga i mig?
tisdag 22 mars 2011
Bertil sju... Bingo!
lördag 19 mars 2011
Nya prioriteringar
Det märks allt tydligare att klättring tar över mer och mer av tankeverksamheten. Satt i morse vid frukosten och funderade över dagen. Hade tagit sovmorgon och skulle strax efter iväg till en kompis för en snabb fika. Senare på kvällen väntade bowling och middag. Däremellan var det, om jag skarvade lite, två timmars dötid.
Vad går det att hitta på med två hela timmar? En snabb tanke for över möjligheterna att vårstäda, handla mat, vattna blommorna, fixa bilen som ska säljas och tusen andra saker som jag "borde" ta tag i. Eller så kan jag ju åka och klättra, tänkte jag. Det var länge sedan. Hade inte varit på K2 sedan kvällen innan då de körde 50 fresh, dvs. 12 timmar tidigare. En evighet.
Eftersom den nya vanan har blivit att ständigt prioritera klättring och planera in träningspass där luckor finns så blev det Klättercentret idag igen. Fjärde vändan denna vecka. Mina blommor kommer att dö här hemma medan jag går från att klättra 6a till 6b.
Trots min konstanta närvaro i klätterhallen kändes det som en evighet sedan jag var på väggen. Fallrädslan var tillbaka, dubbel-dipparna låg där och väntade, axlarna hade helt glömt sin optimala position och det där med att flagga och svinga sig upp åt rätt håll gjorde mig återigen helt förvirrad.
Det är som om hjärnan förvandlats till en stor sil. När kunskap matas på i ordentlig mängd, som under ett teknikpass med någon av tränarna, så stannar en del av vad de säger kvar i hjärnan under själva passet. Går det sedan någon dag så har allt jag lärt mig sakta sipprat igenom silnätet och lämnat mig blank till nästa pass.
Jag blir så förbannad att jag svär högt för mig själv på väggen när jag är på väg upp, lagom mör i en avslutande intervall, och för sjätte gången kommer på mig själv att lägga tyngdpunkten helt fel över fötterna och istället för att enkelt kliva upp, måsta dra hela kroppsvikten mot nästa grepp. Det är så ineffektivt. Arghhh!
Teknikpass med Robin väntar igen på tisdag och jag längtar. Han och jag har en hel del att räta ut när det gäller den där jäkla tyngdpunktsförflyttningen.
fredag 18 mars 2011
Ont, det gör ont...
En månad innan jag blev uttagen fick jag ont i en muskel bak vid höger skulderblad. Det kändes först som att jag var stel och hade fått en knut som bara behövde masseras ut. Det blev sen lite värre och gjorde ganska ont, men jag gick till en sjukgymnast som kämde lite och bara nån dag efter var axeln som ny igen. Så jag tänkte inte mer på det.
Den smärtan kom tillbaka igen för en vecka sedan efter ett styrkepass som avslutades med lite för mycket bouldering när jag egentligen borde ha slutat klättra. Men eftersom det gick över så pass fort sist så reflekerade jag knappt över det utan masserade axeln lite lätt och tog det lugnt i några dagar. Men av någon anledning hade smärtan inte gått bort fem dagar senare. Så jag begav mig till en naprapat som snabbt konstaterade att min höft och rygg är sneda på grund av felbelastning, för lite stretching och ett för stillasittande jobb.
"Så det ska vi fixa till" säger naprapaten och sedan börjar knakandet och man tror att ryggen ska gå i bitar. Min rygg är nu uträtad och höften är i princip back to normal, men jag har ett återbesök nästa vecka för att "fixa till" det sista.
Problemet är att axeln fortfarande är stel och smärtan är inte helt borta. Det kändes idag när jag var på K2 och bevittnade 50 Fresh samtidigt som jag körde lite enkla leder vid sidan av. Naprapaten ansåg inte att jag behövde vila helt men jag undrar om jag inte borde ta en klätterfri vecka och fokusera på rehabövningar. Får stämma av med tränarna tror jag bestämt. Jag vill egentligen köra veckans uthållighetspass med Johanna på söndag, det blir varma duschar, massage och ta det lugnt tills dess!
onsdag 16 mars 2011
Vägen till Utvecklas 2011
Sedan vi drog igång ”Utvecklas 2011” har jag flera gånger fått en och samma fråga.
”Hur kom du med där?”
Betoningen ligger lika ofta på ”hur” som på ”du”. Varför det blev just jag och Anders i slutänden vet jag inte riktigt, men jag tänkte försöka redogöra för ”hur” min väg till projektet såg ut. Och jag tar den ända från början.
Många som börjar klättra verkar ha en naturlig talang för sporten. De är ganska modiga, rörliga i kroppen och relativt oberörda av höjden. För mig var det tvärt om. Jag hade de flesta faktorer emot mig. Jag var feg som få, ovigare än en byrå och ville helst hålla mig så nära marken det bara gick.
Förutsättningarna gjorde att det tog en månad för mig att ens våga upp till toppen av väggen när jag började klättra för ett halvår sedan. Efter den bedriften tog det ytterligare en månad att klättra hela vägen på en och samma led. Så fortsatte utvecklingen i små steg, 5a blev så småningom 6a, och topprepsklättringen plussades på med enklare bouldringsleder. Jag gav till och med utomhusklättring ett försök på Thailands-semestern i december (se bilden :-).
För att fortsätta att förbättras insåg jag att det skulle bli nödvändigt med lite hjälp på vägen. Jag behövde tips om hur jag skulle röra mig på väggen, vilken alternativ träning som gick att kombinera med klättringen och hur jag skulle styrketräna för att få mer kraft på väggen. Själv hade jag ingen aning om någonting när det kom till klättring och jag började se över möjligheten att köpa tekniklektioner.
Det var i den vevan jag såg lappen på dörren vid Klättercentrets entré. ”Klättrar du 6a-6b idag och vill utvecklas till en bättre klättrare 2011?” stod det i rubriken. Jag kände mig träffad. Det var ju precis vad jag ville. Utvecklas. Och det omgående.
Dock var det ett litet problem, man skulle ansöka med en film. En film! Ni vet hur naturligt det känns att sitta framför en kamera och berätta om sig själv och försöka motivera en okänd mottagare att den ska välja just dig till sitt fantastiska projekt. Man är verkligen sitt vanliga avslappnade jag som pratar på utan att glömma ord, sluddra eller fasansfullt inse hur mycket av dubbelhakan som syns i just den valda bildvinkeln. Ni vet? Det är ju skitlätt att filma en presentation av sig själv. Eller?
Jag var nära att ge upp projektet just på grund av filmkravet. Samtidigt ville jag så förbaskat gärna komma med och beslöt mig för att ge det ett försök. Ungefär tusen omtagningar senare fick jag till slut ihop en liten film. Jag lyckades dessutom göra filen så stor att den inte gick att mejla in som instruktionen sa. Istället var jag tvungen att köpa en dvd-skiva att bränna mästerverket på för att få in ansökan i tid.
En helg passerade och efter det kom ett meddelande som sa att jag hade gått vidare till steg två och var välkommen på provklättring och intervju. Denna del av uttagningen finns beskriven i mitt allra första blogginlägg här på sidan. Det var ett inlägg som jag skrev som en del av uttagningen. Sedan fick jag bita på naglarna i några dagar till innan jag fick beskedet att jag hade kommit med i projektet.
Jisses, vad glad jag blev.
tisdag 15 mars 2011
Trefrontsattack
Hur som helst, jag har nu haft det sanna nöjet att få gå träningspass med alla tre och skillnaderna i deras approach i märkbar, vilket är perfekt då deras olika synpunkter och fokus gör att man får en mer komplett coachning. Risken för mig är att det blir information overload när alla tre ger mig tips på vad jag hela tiden bör tänka på på väggen, men jag tror att man får ordning på allt med tiden. Nu i början får man helt enkelt fokusera på en sak åt gången när man klättrar och försöka variera det man tränar på.
Daniela jobbar mycket vetenskapligt, hon vet hur kroppen funkar och hur man blir effektiv på väggen, vilka muskler man bör arbeta med och vilken hållning man ska ha.
När jag körde uthållighet med Robban med Danielas mantran färska i huvudet fick jag, inte motstridiga, men andra synpunkter som fick mig att jobba med andra moment, exempelvis att tänka mer resultatinriktat (jag ska ju faktiskt upp, det är liksom det som är poängen), att använda min längd och att planera min klättring.
Igår tog till sist Robin över tyglarna och skickade upp mig på lite ledklättring. Jag fick nöta och nöta på fotplaceringarna och att hela tiden hitta balansen i kroppen. Vi jobbade även med att få upp tempot, göra dynamiska förflyttningar och att tänka på att andas, något man lätt glömmer bort att göra då och då på väggen.
Innan nästa vecka ska trojkan sätta sig ner och fastställa mina mål under Utvecklas 2011 och så snart jag själv vet vilka de är kommer jag att meddela såklart! Robin ville även ge mig ett projekt, en led över min gräns som blir något att komma tillbaka till och jobba på. Det känns jäkligt spännande just nu!
Dagens sista mål
måndag 14 mars 2011
Padda vadå?
söndag 13 mars 2011
Vildmarksmässan
Utöver detta så hade man i samarbete med Tierra en mode-slash-klätteruppvisning där Daniela, Robban, stjärnskottet Minna och svenska mästaren Jocke klättrade iförda Tierras nya vårkollektion. För att krydda den ganska enkla och korta turen upp för mobilväggen hade man hängt upp en horisontell skiva bredvid med grepp på som utgjorde ett avslutande takparti som man var tvungen att ledklättra.
"Modellerna" fick ju såklart det hela att se mycket enkelt ut. Jag blev sjukt taggad och inspirerad och frågade om det gick an för oss att också testa. Björn som ansvarade för det hela tyckte det lät som en bra idé så helt plötsligt var allas ögon riktade direkt mot mig och Johanna som med betydligt mer ryckliga och nervösa rörelser staplade oss upp för samma led medan Björn glatt tjoade på i micen om Utvecklas-programmet.
Johanna briljerade med bra teknik upp till taket där hon valde att bli nedfirad (hon har inte rött kort och sista biten var det som sagt ledklättring som gällde), men jag som faktiskt har ledklättrat var ju bara tvungen att testa hela vägen. Skivan som utgjorde takpartiet hamnade i gungning när man kastade sig efter greppen så det var lite trixigt att få till fötterna då man behövde kompensera för fotsteg i rörelse; vanligtvis är ju väggarna och klipporna relativt stillastående! Sista försöket var jag faktiskt på slutgreppet men där tog det stopp.
På det stora hela var det riktigt kul att se vilket stort intresse det var runt klätterväggen, många som kom fram och pratade och frågade om klättring, kändes nästan som man jobbade där ett tag. Hoppas åtminstone en del av alla som var där får för sig att komma förbi på gymmen och testa nån gång här framöver. Jag gissar att det i en hel del hus har tjatats kring middagsbordet ikväll från ungar som just hittat sin senaste hobby och föräldrar som inte riiiktigt tycker att det är en sån bra idé... Men det är det!
fredag 11 mars 2011
Att inte klättra...
Men väggarna står ju där och bara suktar en, ber om att bli klättrade och det är svårt att motstå, inte minst när man har fått en massa nya tips från tränarna på saker man bör tänka på tills nästa pass. Så jag lyckas övertala hjärnan att jag helt enkelt gör lite läxa, för det måste man ju ändå få göra utan att frångå schemat helt och hållet?! Så efter styrkepasset traverseras det och efter det bestämmer jag mig för att testa lite mer teknik på blåtejpade boulderproblem. So far so good, right?
Men så ser man nåt svarttejpat problem som ser helt görbart ut å rätt vad det är så kollar man klockan och inser att den där halvtimmen man tänkte lägga vid boulderväggen har blivit 90 minuter på allt möjligt och teknikdiciplinen försvann ungefär samtidigt som de sista syremolekylerna lämnade underarmarna för en timme sedan. GÅ HEM, liksom! Ska det vara så svårt? En annan lockelse är ju såklart också det sociala. Det är svårt att nöta traversrörelser helt allena i nåt hörn när man ser några hålla på med ett skitroligt problem 10 meter bort som man också vill testa; kanske sätter man det tillsammans och lär sig nåt nytt på kuppen?
Min disciplin måste bli bättre, det är för lätt att bli överansträngd om jag klättrar för mycket på egen hand och samtidigt ska följa schemat. Framförallt måste jag hålla det enkelt, fokusera på "läxläsning" om jag går loss på väggarna själv, inte bara klättra lite som jag vill utan tanke på vad jag gör och hur jag gör det. Den tiden är över!
torsdag 10 mars 2011
Klätterbloggen goes Modeblogg
Jag gav mig själv en present i veckan. Nya träningskläder.
onsdag 9 mars 2011
Vardagslyx
Jag fick just ett mejl från Robin som hade läst mitt blogginlägg från i söndags där jag tvivlade på min förmåga att överleva projektet. Han är i England, men skrev för att heja på och säga till mig att komma igen. Jag blev så glad. Lite tårögd (vilket egentligen inte betyder så mycket eftersom jag kan storgråta över de mest banala sakerna). Det var ett så tydligt bevis på vilka fina tränare vi har med oss på den här resan och jag ville bara berätta det för er som läser här. De är fantastiskt omtänksamma och har en entusiasm som smittar ordentligt. Det är en lyx att få träna med dem.
Vill också passa på att förtydliga att jag inte längre är lika spak som i helgen. Vinden har vänt. Fallträningen och ett roligt uthållighetspass igår med Robban tog mig över svackan. Att träffa Jeanette och, precis som Anders, få höra att jag i stort sett går omkring och svälter var också ett steg uppåt. Självklart behöver jag massor av mat och bra sådan för att orka träna och hålla motivationen uppe. Jag har bara inte tänkt så mycket på kosten innan. Jag undrar vad jag egentligen har tänkt på innan. Nu funderar jag bara på klättring och vilket mellanmål jag ska proppa i mig här näst.
Framför allt tänker jag på saker som gått bra de senaste träningspassen. Det kan vara något litet, som en kontrollerad fotisättning, ett grepp jag tog helt utan korrigeringar eller en förflyttning med axlarna i rätt position. Bilden av rörelsen och känslan från den rullar om och om i tankarna. Gång på gång upplever jag hur härligt det var att våga släppa taget och falla trots att händerna krampade av rädsla om greppen. Mitt undermedvetna verkar ha förstått vad jag gett mig in på och försöker nu dopa mig, rent mentalt, till att bli en bättre klättrare. Men jag klagar inte, all hjälp är välkommen.J
tisdag 8 mars 2011
Can't blogg - eating!
Jaha då var det officiellt, jag är kass på att äta! Kostrådgivare Jeanette förundrades över att jag överhuvudtaget orkar träna när jag berättat hur en vanlig dag ser ut för mig i matväg.
"Du äter ju alldeles för lite!"
För en som är uppfostrad med Folkhälsoinstitutets tallriksmodeller, kostcirklar, matpyramider och "Three square meals a day" under 90-talet så är det svårt att tänka sig andra sätt att lägga upp ätandet på. Nu är det inte så att jag är undernärd eller något så illa, men med det träningstempot vi håller sen en vecka tillbaka (och som med tiden kommer att öka dessutom) så kommer min utveckling att bli lidande om jag inte uppdaterar vanorna något.
Jeanette höll det väldigt enkelt och rakt på sak med bra tips på vad man bör ha i kylen och skafferiet, vad en typisk diet för en idrottare bör innehålla per dag, vad man bör käka efter träning och när, hur mycket protein och kolhydrater etc.
Efter dagens pass bar det således av direkt till ICA för storhandel. Mitt största problem är att jag äter för sällan, även om jag äter ordentliga portioner, istället för att sprida ut ätandet på fler måltider. Därför finns det nu nötter, torkad frukt, diverse pålägg, ägg, avokados och annat som jag ska släpa med till jobbet för förtäring vid fikapauserna. Efter träningspassen har jag varit lite för dålig på att återställa den förlorade energin även om jag vet att jag egentligen borde; jag ska jobba på att få igång en "banan och mjölk"-rutin på väg hem från hallen. Till kvällsmål blev det idag en yoghurtsmoothie med banan och bär (och en Semla, det är ju fettisdagen idag för bövulen!) och frukostyoghurten kommer imorgon att få sällskap av en keso- och kalkonmacka.
Det blir många omställningar så här i början har jag ju redan konstaterat. Detta var ytterligare en och den känns absolut nödvändig för undvika att en felaktig kost håller en tillbaka i utvecklingen.
måndag 7 mars 2011
Jobba upp modet
Skönt nog hade Daniela planerat ett lugnare pass för dagen. Istället för att fokusera på den fysiska utmaningen tog vi oss an den mentala. Fallträning stod på schemat och bara själva ordet väckte fjärilarna i magen.
Vi började lugnt med att jag bara testade att släppa taget från toppen. Släppa utan att be om spänt rep, utan att förvarna den som säkrade och utan att krampa vid greppen en halvtimme innan jag släppte. Därefter lades fler och svårare fall in på varje led.
När fallen blev extra långa och fick en ordentlig pendling tjoade jag som en ängslig gammal tant i selet. Samtidigt var det rätt härligt hur det susade till i bröstet när hjärtat hoppade över ett slag.
Finaste Daniela ropade hela tiden uppmuntrande ord som byggde upp modet och ökade trygghetskänslan. När jag sedan föll tog hon emot mig mjukt och säkert.
Nu i efterhand är jag mäkta nöjd över att ha klarat av något som jag bävat mycket för vid varje klätterpass tidigare. Träningen var så rolig att jag helt oväntat ser fram emot nästa tillfälle att öva fler fall.
söndag 6 mars 2011
Sammanfattning vecka 1
Det är knäppt att man efter bara ett par dagar kan känna hur kroppen förändras (detta brukar förvisso indikera en katastrofalt låg referensnivå, dvs man är kass), för efter första veckans pass har jag blivit smidigare, inget snack om saken. Stretchövningarna fungerar uppenbarligen, dock bör jag tillägga att jag har stretchat varje dag (ibland två gånger), inte bara efter träningspassen alltså.
På väggen är jag mer fokuserad, hjärnan jobbar mer aktivt med att ha rätt teknik. Intressant är att jag faktiskt klättrar sämre, rent prestationsmässigt, eftersom hjärnans uppmärksamhet inte bara är riktad utåt mot leden utan även inåt, mot hur jag rör mig och vilken hållning jag har. Det är inget som oroar; tanken är ju att nöta in tekniken så den sitter, sen kan jag återgå till att fokusera på problemet/leden.
Uthållighetspasset var mördande och visst känner jag till viss del också av Johannas oro när jag sneglar på träningsschemat. Men varken vi eller tränarna vet faktiskt hur det kommer att gå eller om de upplagda schemana är perfekt anpassade för oss. Klarar vi inte passen så gör vi inte, huvudsaken är att vi hela tiden kör på vårt bästa, är fokuserade och ser till att ha kul medan vi gör det. Det är liksom därför vi är här!
Veckans pass:
1 Teknik
1 Uthållighet
2 Styrka
2 "Hemläxa", dvs teknikträning på egen hand
Ett erkännande
fredag 4 mars 2011
Morgonpass
torsdag 3 mars 2011
Uthållig, uthålligare, uthålligast!
På schemat stod uthållighet kombinerat med teknik. Ett uthållighetspass går i princip ut på att klättra enkelt men länge - antingen en viss tid eller ett visst antal vändor upp och ner. Man får inte stanna upp och vila; skaka ur armarna tillåts endast om det görs i samband med förflyttning mellan grepp. Man leker i princip jojo upp och ner för väggen. Daniela skickade upp mig på ett par leder i 5-registret som i sig själva inte är mer än en uppvärmningsled, men det dröjde inte länge innan underarmarna skrek efter syre. Jag fann att nedklättringarna var extremt pumpframkallande och även om jag aldrig ramlade var det inte långt ifrån på de sista längderna.
Kombinerat med själva övningen kommenterade Daniela på min allmänna teknik; jag skulle in i det längsta försöka bibehålla tekniken genom passet vilket är sjukt svårt när hjärnan går in i Survival Mode och är mer intresserad av att komma ner helskinnad, trots att samma hjärna för fem minuter sen VISSTE att det är hur säkert som helst.
"Ner med axlarna, jobba med ryggen! Tänk på fotplaceringarna, kom igen nu! Raka armar! Inte vila, kör på!" ropar Daniela från marken. Det triggar mig, Daniela vet vad tusan hon snackar om. Gyttjeklumpen mellan öronen vaknar till liv för en stund och jag lyckas med några godkända rörelser. Med så många saker att tänka på blir det lätt att man missar åtminstone en av dem vilket leder till att man blir trött ännu fortare. Att undvika att låta axlarna åka upp när man hänger var nog det svåraste för mig och ett klassiskt misstag som många klättrare gör, det kommer att ta tid innan det sitter, känner jag spontant.
Efter sista vändan var jag helt slut i armarna, förkylningen störde nog mer än det kändes men jag är ändå nöjd med första passet. Jag har beslutat mig för att vänta med veckans andra styrkepass och skippar konditionspassen helt denna vecka så kroppen hinner friskna till.
onsdag 2 mars 2011
Smittad av dubbel-dippen
Är på väg till mitt första riktiga teknik- och uthållighetspass och tankarna snurrar kring måndagens duvning. Speciellt en detalj sitter etsad i minnet:
Jag och Anders klättrade tvärs över väggen som en del av uppvärmningen. Då hörde jag Robin säga till Anders att han inte skulle ”dubbel-dippa” fötterna vid varje nytt steg.
Jag log för mig själv. Mycket nöjd över det faktum att det där med dubbel-dipp inte var något jag höll på med. Med säkerhet placerade jag foten på nästa steg och fortsatte framåt. Ett par meter längre fram väntade Daniela.
”Johanna, tänk på att inte dubbel-dippa när du sätter i foten”, upprepade hon Robins ord.
Va? Menar hon mig, tänkte jag. Min stegisättning var ju hur säker som helst. Jag gjorde en ny rörelse och satte i foten.
”Där, nu dubbel-dippar du igen”, sa hon.
Jag förstod ingenting. Trodde jag just gjort en perfekt isättning. Koncentrerad tittade jag på foten och gjorde om rörelsen. Precis när jag nuddade steget så såg jag den. Som genom magi hade dubbel-dippen hoppat på min fot.
Daniela hade rätt. Dessutom var hon snäll som bara kallade det en dubbel-dipp. Snarare sysslade jag med trippel-dippar och kvadruppel-dippar. Jag stod för sjutton och steppade på varje steg innan jag klev upp på det. Och när jag väl börjat tänka på det så dök dippen upp som gubben i lådan vid varje nytt steg. Konstant rättade jag till foten innan jag klev vidare.
Vi fortsatte och jag fick öva en stund på att bara förflytta fötterna med precision och bestämdhet. Det gick bättre, jag lyckades sätta dit några steg helt utan tics-liknande korrigeringar. Klättringen blev genast jobbigare. Krävde mycket mer av magmuskler, ben och höftböjare. Jag gissar att det bara är att vänja mig, hela kroppen behöver vara med och arbeta om jag ska göra rätt. Och det är rätt jag är ute efter.
Den där Murphy...
I måndags (dagen innan kick-off) var vi på plats för att gå igenom uppvärmningsövningar, alla styrkemoment, stretching samt att coacherna fick chansen att se oss klättra rep för första gången. Superbra att verkligen i detalj gå igenom även en så basic sak som en armhävning och en situp, rörelser man trodde man hade stenkoll på. Nej, det hade man inte uppenbarligen! Stretchingen är det jag ser mest fram emot att komma igång med ordentligt eftersom det är just bristen på stretching som är anledningen till min största svaghet - min orörlighet och stelhet. Både jag och Johanna har mycket att förbättra där! Daniela med sin tränarutbildning vet precis vilka övningar vi bör plåga våra muskler och leder med.
Under klättringen hade jag svårt att hålla mig tillbaka, jag har sedan jag blev uttagen till Utvecklas 2011 hållit igen med klättringen så abstinensen började göra sig påmind, minst sagt.
Det hela avslutades med att vi fick den första tidens träningsschema utdelat till oss. Jag har inte haft ett schema sedan högskolan så detta ska bli spännande.