måndag 31 oktober 2011

Fingerfärdighet

När vi nu försöker höja nivån på min klättring får jag ibland överge mina kära jättegrepp (juggar) och gå på mindre grepp. Den klättringen är hårdare för fingrarna och det märks ganska fort att jag är ovan med crimpers, pinches och allt vad det nu kallas.

Jag drar på mig ledvärk i lång- och ringfingrar och det är svårt att veta vad som är ovana och vad som är överbelastningar. Försöker ta det försiktigt och bara klättra om fingrarna inte gör ont när jag just klättrar.

Enligt doktor Daniela lyder receptet, mot åkomman svaga fingrar, styrketräning på campusbräda. Häng 2 sekunder och vila 2 sekunder. Upprepa 5 gånger i en direkt följd. Fortsätt med övningen tills du kan köra 10 upprepningar.

Övningen simulerar ledklättringen där man hänger en kort tid innan man går vidare till nästa grepp.

Så småningom kan man öka upp intervallerna till att hänga i 4 s och vila 2 s. Upprepa fem gånger och öka sedan på som tidigare upp till tio repetitioner. Pröva gärna på olika grepp.

Har också köpt mig en stor gummiring att klämma på för att hålla igång fingrarna och träna lite extra under dagtid.

2 kommentarer:

Olle Eriksson sa...

Vilar du nånting imellan dessa övningar? Jag menar, en eller flera dagar, eller kör du de varje gång du klättrar? Och hur ofta klättrar du nu? Tar du de innan eller efter klättringen, eller på klätterfria dagar?

Johanna sa...

Hej Olle,

Jag skrev ett långt svar häromdagen, vet inte vart det tog vägen. Här kommer ett nytt försök...

Träningsmängden ligger i dagsläget på ungefär fyra klätterpass i veckan. Just nu är målet att köra fingerpassen som en avrundning efter varje träning och även någon dag när jag inte klättrar.

Med tanke på att man ska hålla tillbaka lite och alltid känna att man kan göra en upprepning till så borde det hålla mig på rätt sida av skadegränsen. Men känns fingrarna sköra så tar jag det försiktigt och vilar någon dag extra.

Vill man träna fingrarna utan att ha kört ett klätterpass innan, se till att få in en snabb uppvärmning genom att hänga lite i större grepp först. Behöver inte ta så lång tid, 5 min för att komma igång i händerna.

Lycka till!