fredag 20 maj 2011

Tips från coachen del 2

Motivation



I sådana här dystra tider när ens favoritgym har brunnit ner så är det lätt att tappa motivation för att träna. Men för att vända på det, så är det ett ypperligt tillfälle att träna på att motivera sig till att vilja träna. Det behöver inte alltid vara en brand som sätter käppar i hjulen. Det kan räcka med att komma tillbaka från en långdragen förkylning eller en hemkomst från en grym klätterresa för att sänka motivationen till att träna.

Känslan av att känna sig svag stoppar många klättrare (även mig själv) från att motiveras till ordentlig träning. Man strävar efter att vara ”bäst” och prestera bra inför andra. Många bävar över att misslyckas på en led eller ett problem och väljer istället att klättra på något de vet att de klarar av. Försök att motivera dig själv med inställningen att ett pass är ett ”träningspass” där syftet är att du ska träna på sånt du inte är bra på. Då kommer det kännas mindre farligt att misslyckas och ännu bättre när du väl lyckas.

Bara att ändra synsättet på klättringsträning kan höja motivationen så enormt och ge en mycket bättre känsla och i längden bättre resultat. Klättring är den enda sporten där man strävar efter att prestera på max, hela tiden, varje pass, hela året om. Det säger sig självt att det inte kommer att gå. Alla har svackor och toppar i sin träning. Om du vill nå ditt absoluta max och prestera inom klättring är ett bra tips att periodisera din träning och välja ut en del av året då du vill vara på topp. Exempelvis utomhussäsong, resa, tävling etc.

Det gäller att inse att du inte kan ligga på topp året om och istället lära sig att träna klättring (till skillnad från att ”klättra”) för att nå sin topp. Du bör börjar med att sätta upp ett mål = motivationshöjare. Det du strävar efter och som hjälper dig att fortsätta träna – ex. Grad, placering på tävling, onsightnivå etc. Det gäller också att du vet VARFÖR du vill nå just det målet.
Glöm inte bort att dessutom sätta upp delmål som en hjälp på vägen. Dem visar hur du ligger till i träningen och att du är på rätt väg alternativt behöver tänka om i träningssättet.

Periodiseringen du sätter upp till dig själv bör bestå av en variation mellan uthållighet, styrka, mental träning och såklart – vilor. Någon månad innan du vill nå toppformen ska du lägga in mycket max/projekt för att sedan ha några dagars vila – låta kroppen återhämta sig och musklerna utvecklas.

När du har en dålig dag (det är bara att inse, alla har dåliga dagar/veckor) behöver du se ditt mål framför dig och komma ihåg varför du vill nå ditt mål. Det fungerar som en motivationshöjare och ska hjälpa dig igenom svackorna vidare till utveckling. När du märker att en dålig dag drar ut sig till flera veckor är det viktigt att fundera på varför det går dåligt. Sover du lite, äter dåligt, har du skadat dig, mycket på jobbet? Det kan vara ett tecken på att du börjar bli sliten och att kroppen faktiskt behöver vila (tyvärr räcker inte en dags vila utan här snacka vi om ½ – 1 ½ veckas vila).

Med detta sagt får du hitta på andra roliga saker som inte har med klättring att göra – det är bra för både kropp och själ!

Lycka till!
/Robban & Daniela

Inga kommentarer: