söndag 12 juni 2011

Jojoträning för uthållighet!

Ok, då vet man hur det känns att klättra en led 27 gånger... kul, superkul, fantastisk variation! Verkligen!

Meeeen, vad gör man inte för att utvecklas? Egentligen skulle jag nog inte ha tränat idag, så här i efterhand, jag tog ut mig totalt och har legat halvsjuk hemma sen dess. Jag misstänker vätskebrist, majoriteten av de där 60% vatten vi alla är gjorda av hade av allt att döma förpassat sig till utsidan av kroppen; det är inte svalt i klätterhallen, om någon nu missat det.

I alla fall, en typisk övning för uppbyggnad av vad som vanligtvis kallas "Power Endurance", förmågan att göra många rörelser utan vila och utan att armmusklerna brinner upp av mjölksyra, är just att: göra. många. rörelser... utan. att. vila. Hitta en vägg som är vertikal/överhängande och mer eller mindre rakt på, dvs inga dieders med konstig stämklättring eller överdrivet teknisk klättring. Den bör vara "medelsvår" för dig, dvs 1-2 grader under din maxnivå (som du "onsightar" på topprep). Kör den upp och ner utan vila c:a 6-9 gånger, vila 10 minuter, gör detta tre gånger. Var i konstant rörelse och använd tempoväxlingar till din fördel. Den enda återhämtningen du får är genom att göra rörelser långsamt och skaka ur i själva förflyttningen.

Vad händer? Jag är ingen expert men så vitt jag har förstått så är det främst två saker man tränar upp. Dels ökar koncentrationen av aerobiska enzymer i muskelcellerna vilket ökar mjölksyratåligheten, dels ökar man kapillärdensiteten i underarmsmusklerna vilket gör att man snabbare får ut nytt blod i armar och fingrar i de korta perioderna av vila mellan förflyttningarna. Det hela går ganska fort, man kan se förbättringar inom några veckor (och försämringar inom samma tidsram om man inte tränar) och det handlar mycket om att hålla träningen igång. Efter hand märker man att passen blir för enkla och man bör då öka svårighetsgraden (snarare än antalet repetitioner). Det viktiga är att träningen ska imitera sporten, så klättringen i sig är nyckeln, skippa tyngdlyftningen för denna typ av träning.

Inga kommentarer: